MENU

Χημικά που έχουν απαγορευθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης έριξαν στους διαδηλωτές για τη Μακεδονία και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγηλε τη χρήση των συγγκεκριμένων χημικών Τι επιπτώσεις έχει το δακρυγόνο CS στην υγεία

Τα δακρυγόνα που έπεσαν στο Πισοδέρι κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας της Κυριακής, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται εναντίων διαδηλωτών. Πρόκειται για το γνωστό δακρυγόνο CS, που έχει πέσει αρκετές φορές στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Το CS είναι η ονομασία κάλυψης της χημικής ένωσης ορθο-χλωρο-βενζαλμηλονικό νιτρίλιο, με τον τύπο C10Η5. Πρόκειται για στερεά λευκή κρυσταλλική σκόνη με οξεία πιπεράτη μυρωδιά.

Έχουν κατασκευαστεί στα ομοσπονδιακά εργαστήρια στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και υπάρχουν πάνω από 20 τύποι συσκευασίας. Υπάρχουν και διαφορετικής ισχύος τύποι δακρυγόνων, αφού άλλα έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάζουν το αναπνευστικό, ενώ άλλα δρουν κυρίως στα μάτια.

Στην επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρονται πάνω από 150 έρευνες που αφορούν στη δραστηριότητα, τη σύγκριση με άλλα δακρυγόνα, τους τρόπους και τις συσκευές εκτόξευσης, καθώς και τους βιολογικούς μηχανισμούς δράσης και διάσπασης του CS μέσα στον οργανισμό του ανθρώπου και των πειραματόζωων.

Πώς επιδρά στον οργανισμό

Το CS προκαλεί ερύθημα στα μάτια και βαριάς μορφής επιπεφυκίτιδα, καθώς και βήχα, κάψιμο στον λαιμό και στένωση στο στήθος. Όταν επιδράσει μεγαλύτερη ποσότητα στο δέρμα, δημιουργεί ερύθημα και φουσκάλες που μοιάζουν με έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Η οπτική οξύτητα δεν εξασθενίζει αισθητά, αλλά τα άτομα έχουν δυσκολία να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά από την αρχική έκθεση στο CS. Σύμφωνα με ιατρική έρευνα Ισραηλινών γιατρών, σε μεγάλες δόσεις ή σε κλειστούς χώρους το CS είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ιστορία

Το συγκεκριμένο δακρυγόνο παρασκευάστηκε από αμερικανούς χημικούς το 1929 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1964 στο Βιετνάμ. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και στην Β. Ιρλανδία κατά την διάρκεια του πολέμου, ενώ απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης, κατά την οποία ορίζεται πως όλα τα χημικά όπλα αποτελούν μέσα μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χρησιμοποιούν τα δακρυγόνα ως μέσω καταστολής.


Πηγή:in
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγηλε με ερώτηση του κ.Παπαδημούλη στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη,  τη χρήση χημικών που έχουν απαγορευθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αυθαίρετη και εκτεταμένη χρήση χημικών αερίων καταστολής από τους αστυνομικούς σε περιβάλλον πυκνής αστικής δόμησης και μάλιστα δίπλα σε νοσοκομεία, σταθμούς του μετρό και κλειστούς μαζικούς χώρους, επισημαίνει σε ερώτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στο Σύνταγμα.
«Χημικών που έχουν απαγορευθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης γιατί περιέχουν τα αέρια CS και CN, που προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές. Πολλά δε από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι απλώς δακρυγόνα αλλά πρόκειται για ισχυρά χημικά ασφυξιογόνα ενώ πολλά από αυτά έχουν καρκινογόνα δράση», προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς  Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.
Ο βουλευτής ρωτά τους υπουργούς γιατί δεν έχει υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για την απαγόρευση της χρήσης επικίνδυνων χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, ποιος είναι ο ακριβής τύπος και η χημική σύνθεση αυτών των ουσιών και ποια είναι η ακριβής ποσότητα χημικών που χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική αστυνομία από έως και σήμερα;
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά επίσης ποια είναι η επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε αυτές τις ουσίες, όταν μάλιστα αυτή είναι εκτεταμένη και ειδικά σε παιδιά και νέους, εάν θα δημοσιοποιηθούν όλοι οι τύποι των σκευασμάτων δακρυγόνων που χρησιμοποιήθηκαν στις αστυνομικές επιχειρήσεις της 29/6/2011 και εάν τελικά θα απαγορευτεί η χρήση χημικών στις διαδηλώσεις.

Πηγή:newsbeast
Αναρτήθηκε από kapistrinews