MENU

Νίκος Κατσαρός: Μεγάλη Προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να μιλάτε πολύ στο κινητό…

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός,Η όλο και συχνότερη χρήση του κινητού τηλεφώνου από άτομα όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα από μικρά παιδιά, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στην καθημερινή μας ζωή όπως:
 αϋπνίες, διασπορά μικροβίων, υπέρταση, καρκινογένεση, έλλειψη συγκέντρωσης, στρες, μείωση της ακοής, προβλήματα στην πλάτη, αναβλητικότητα, εξάρτηση από το κινητό, κλπ. Ας δούμε μερικά από αυτά:
ΑΫΠΝΙΕΣ: Πολλοί κοιμούνται με τα κινητά δίπλα τους ή τα χρησιμοποιούν για πολύ ώρα πριν κοιμηθούν και στη συνέχεια τα αφήνουν ενεργοποιημένα.Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η παρουσία του κινητού κοντά στο κρεβάτι επηρεάζει αρνητικά τόσο από πλευράς ψυχολογίας (που υποσυνείδητα κρατά το άτομο σε εγρήγορση)αλλά και ορισμένες ακτινοβολίες της οθόνης προκαλούν παρεμβολές στο βιολογικό ρολόι του σώματος.Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά έχουν αμφισβητηθεί από άλλους επιστήμονες ,ερευνητές του Πανεπιστημίου Bergen (Νορβηγία) και των Πανεπιστημίων Καρολίνσκα και Γκετένμποργκ (Σουηδία),διαπίστωσαν ότι φοιτητές που ασχολούνταν με το κινητό πριν κοιμηθούν ,και στην συνέχεια το άφηναν ενεργοποιημένο διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας.
ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ: Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) είναι το τμήμα έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) το 2011 κατέταξε τα κινητά τηλέφωνα στην κατηγορία 2Β ,ως ύποπτα για καρκινογενέσεις κυρίως στον εγκέφαλο και την καρδιά, αλλά και στο συκώτι, το πάγκρεας ,και τον προστάτη. Χρησιμοποιούμε blue tooth ή άλλες παρόμοιες συσκευές.
ΜΙΚΡΟΒΙΑ: Μεταφέρουμε παντού το κινητό μας σε τουαλέτες,νοσοκομεία.μετρό κλπ, μέρη που αποτελούν εστίες μικροβίων.Να καθαρίζουμε λοιπόν συχνά το κινητό μας.
ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης υπάρχουν. Διαπιστώθηκε ότι σε άτομα με υπέρταση η πίεση τους αυξανόταν κάθε φορά που απαντούσαν στο κινητό ιδιαίτερα σε ανησυχητικά νέα,φυσικό άλλωστε. Εάν έχουμε υπέρταση περιορίζουμε την χρήση του.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ: Η συχνή χρήση του τηλεφώνου επηρεάζει αρνητικά την ακοή μας.Περιορίζουμε την χρήση του.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ: Εάν έχουμε πόνους στην πλάτη μήπως οφείλεται στη στάση μας όταν χρησιμοποιούμε συχνά το κινητό, αυτό υποστηρίζει η Αγγλική Ορθοπεδική Εταιρεία. Αλλάζετε στάση εάν χρησιμοποιείτε συχνά το κινητό.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολόγων, περιορίζεται η συγκέντρωση όταν κάνουμε μια πνευματική εργασία και τη διακόπτουμε με το κινητό. Γι΄αυτό ολοκληρώνουμε πρώτα την εργασία και μετά ασχολούμαστε με το κινητό.
ΣΤΡΕΣ, ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ, ΑΝΑΒΛHΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μία σειρά από δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις επιστημονικών εταιρειών επισημαίνουν ότι η συχνή χρήση του κινητού προκλεί στρες,εξάρτηση από το κινητό.την  nomophobia no-mobile-phone-phobia και το fomosyndrome (fear of missing out) φόβος μήπως κάποια εκδήλωση ή μήνυμα που υπάρχει στο κινητό δεν το έχεις αντιληφθεί.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ.

Ο Νίκος Κατσαρός είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Διευθυντής Τμημ. Βιοϊατρικής στο New York College
Αναρτήθηκε από kapistrinews