MENU

Ιγνατίου: Η Μόσχα κατεβαίνει στη Μεσόγειο

«Η χθεσινή ανακοίνωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αποτελεί μία απαράδεκτη ανάμειξη στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον τρόπο κατά τον οποίο η κυβέρνηση της χώρας ασκεί την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της.
 Η κ. Μαρία Ζαχάροβα προχώρησε και έκανε την απαράδεκτη δήλωσή της στη βάση πληροφοριών του πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, οι οποίες ίσως προέρχονται από αμερικανικές πηγές, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Άλλα Χανάγιεβα. Καταπληκτικά!!! Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξαπέλυσε την επίθεσή της εναντίον της Κύπρου, επειδή το ρωσικό πρακτορείο έχει δήθεν κάποιες πληροφορίες που αναμειγνύουν την Κύπρο στα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Σοβαρότητα δηλαδή μηδέν.
Διότι -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- δεν ακούστηκε η παραμικρή πληροφορία στην Ουάσιγκτον, που θέλει τους Αμερικανούς να σχεδιάζουν την οικοδόμηση βάσης στο κυπριακό έδαφος. Και σ’ αυτή την πόλη δεν κρύβεται τίποτα. Ακόμα και τα πιο απόρρητα μυστικά. Εικάζω μάλιστα πως για πολλούς και διάφορους λόγους, ακόμα και να τους την πρόσφερε τη βάση η κυπριακή κυβέρνηση, θα το σκεφτόντουσαν οι Αμερικανοί, καθώς καλύπτονται από τη Σούδα και τις βρετανικές βάσεις στο νησί, ενώ έχουν ως εμπροσθοφυλακή το Εβραϊκό Κράτος.
Τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα, πάντως. Τι εννοεί η κ. Ζαχάροβα, που δεν κάνει του κεφαλιού της και σίγουρα ρώτησε τους ανωτέρους της πριν δώσει την απαράδεκτη απάντηση στο δημοσιογραφικό ερώτημα, όταν λέει ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο; Δεν έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εάν το επιθυμεί, να επιλέξει τις χώρες με τις οποίες θα συνεργαστεί στρατηγικά; Θα άρεσε στην κ. Ζαχάροβα εάν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που είναι και φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσφερε τη στρατιωτική βάση στη Μόσχα, και οι Αμερικανοί εξαπέλυαν επίθεση με τον ίδιο τρόπο που εξαπέλυσε η ίδια εναντίον της Λευκωσίας; Φυσικά όχι. Και δικαιολογημένα θα αντιδρούσε.
Η Μόσχα αντέδρασε σε μία δημοσιογραφική πληροφορία ως η Κύπρος να είναι τσιφλίκι της. Η συμπεριφορά της κ. Ζαχάροβα και ο τρόπος που μίλησε, θυμίζουν δικτατορίες. Πρόκειται πραγματικά για φοβερά αγενή δήλωση, που προσβάλει και τον Πρόεδρο της Κύπρου, αλλά και τους πολίτες του νησιού. Και αυτή η θέση, δεν έχει να κάνει με ποιος εκστόμισε την κουβέντα. Τα ίδια θα έλεγα και θα έγραφα, εάν στη θέση της Ρωσίδας εκπροσώπου ήταν ένας Αμερικανός συνάδελφος της.
Τι είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος; Αντιγράφω από το ΚΥΠΕ, που αντέγραψε το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ:
Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.  Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσινγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση “της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία”, είπε η κ. Ζαχάροβα. Πρόσθεσε ότι “η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο”.
Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδιασμών, είπε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εφαρμογής τους, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πίσω από αυτή την άθλια πράξη, βρίσκονται οι Τούρκοι, επειδή με τους Ρώσους έχουν πια τον ίδιο βηματισμό σε όλα τα θέματα. Θα ήταν μία καλή εικασία, υπό την έννοια ότι ο κ. Πούτιν και ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει μία στενή σχέση συνεργασίας.
Αυτό που σίγουρα συμβαίνει, πάντως, είναι αυτό στο οποίο αναφερθήκαμε και σε παλαιότερα κείμενά μας: ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον μεταφέρουν τη σύγκρουσή τους από τα Βαλκάνια στη Μεσόγειο και αυτή δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη.
Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, ποιαν εκ των δύο υπερδυνάμεων θα επιλέξει η Τουρκία, η οποία ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα διατηρεί και στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν, τον αιώνιο εχθρό της Αμερικής και του Ισραήλ. Λένε πως όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνουν οι μικροί. Η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό ήταν πάντα φιλική, επειδή εξυπηρετούνταν τα συμφέροντά της μέσω του οικονομικού συστήματος του νησιού.
Από το 2016 που ο Ταγίπ Ερντογάν απολογήθηκε και προσκύνησε τον κ. Πούτιν, πολλά άλλαξαν. Η Κύπρος, αν και χώρα-μέλος της Ε.Ε., και οι τράπεζες της, άφησαν να περάσουν πολλές παρανομίες και η Μόσχα είναι υποχρεωμένη έναντι της Λευκωσίας. Είναι για αυτούς, και πολλούς άλλους λόγους, που δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Κύπρο. Αλλά, πλέον, υποχρεώσεις έχουν και οι Αμερικανοί. Η Κύπρος απειλείται από τη Ρωσία λόγω της σχέσης της με την Ουάσιγκτον. Και δεν γίνεται πια, να έχει μόνο οφέλη η αμερικανική υπερδύναμη και καθόλου υποχρεώσεις…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, και η οργή της Μόσχας εναντίον της Αμερικής, αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι τριμερείς συναντήσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας με το Ισράηλ και την Αίγυπτο και η πιθανή συμμετοχή σ’ αυτές της Αμερικής και της Γαλλίας, εκνευρίζουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Θα έλεγα ότι απώλεσαν τη ψυχραιμία τους. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας έχει να επιτελέσει μεγάλο έργο και να αντέξει στις πιέσεις…».
Πηγή: Μιχάλης Ιγνατίου hellasjournal.com
Αναρτήθηκε από kapistrinews