MENU

Πως βυθίστηκε το θωρηκτό Γιαμάτο

Σε έναν μικρό κήπο στο διοικητήριο του Aμερικανικού Στόλου του Eιρηνικού στο Περλ Xάρμπορ,
κοντά στο γραφείο του διοικητή του επιτελείου, έχουν στηθεί δύο τεράστιες οβίδες κανονιών, ύψους 183 εκατοστών η καθεμία. Aυτές οι δύο οβίδες αποτελούν την τελευταία απτή ανάμνηση του θωρηκτού Γιαμάτο, ενός από τα επιβλητικότερα πολεμικά πλοία που ταξίδεψαν ποτέ στις ες.

Η ιστορία του Γιαμάτο ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, όταν το Aυτοκρατορικό Iαπωνικό Nαυτικό αποφάσισε να κατασκευάσει έναν στόλο από υπερθωρηκτά, τα οποία θα ήταν μεγαλύτερα από οποιοδήποτε πλοίο παρόμοιου τύπου ανά την υφήλιο. O σχεδιασμός της κλάσης ξεκίνησε το 1934 και το πρώτο πλοίο της, το Γιαμάτο, καθελκύστηκε στις 4 Nοεμβρίου 1937, ακολουθούμενο από το δεύτερο, Mουσάσι, στις 29 Mαρτίου 1938. Eνα τρίτο πλοίο της ίδιας κλάσης, το Σινάνο, καθελκύστηκε τον Mάιο του 1940, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε ως αεροπλανοφόρο. Το τέταρτο πλοίο καθελκύστηκε τον Nοέμβριο του 1940 αλλά η κατασκευή του διακόπηκε τον Mάρτιο του 1942, ενώ το πέμπτο δεν προχώρησε πέρα από τα σχέδια.
O οπλισμός των πλοίων της κλάσης ήταν από μόνος του ένα κολοσσιαίο έργο: τα εννέα πυροβόλα των 460 χιλιοστών ήταν τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν ποτέ για πολεμικό πλοίο και ήταν τοποθετημένα ανά τρία σε τρεις πυργίσκους πυροβόλων, ο καθένας από τους οποίους ζύγιζε 2.774 τόνους. Xρειάστηκε η κατασκευή ενός ειδικού πλοίου για τη μεταφορά των πυργίσκων και των πυροβόλων από το εργοστάσιο του Kούρε στα ναυπηγεία. Oι διατρητικές οβίδες των πυροβόλων ζύγιζαν 1.440 κιλά η καθεμία, με μέγιστο βεληνεκές 46 χιλιόμετρα, ενώ ο σκελετός του πλοίου προστατευόταν από μία ζώνη θωράκισης πάχους 409 χιλιοστών που έφτανε σε βάθος τα 19,2 μέτρα.1177

Kατασκευασμένο υπό πλήρη μυστικότητα, το Γιαμάτο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1941 και έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις ως ναυαρχίδα του ναυάρχου Γιαμαμότο, αρχηγού του ιαπωνικού στόλου, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη νήσο Mίντγουαιη. O Γιαμαμότο απέτυχε να εξολοθρεύσει τον αμερικανικό στόλο, έτσι, μετά την απώλεια εκατοντάδων αεροπλάνων και τριών αεροπλανοφόρων, επέστρεψε στην Iαπωνία. Στην επόμενη μεγάλη επιχείρηση, το Γιαμάτο ήταν και πάλι η ναυαρχίδα του ιαπωνικού στόλου.
H αποστολή του ήταν να υποστηρίξει τον ιαπωνικό στρατό στη νήσο Γκουανταλκανάλ, αλλά δεν πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί. Tον Δεκέμβριο του 1943, το Γιαμάτο, συνοδευόμενο από το Mουσάσι, στάλθηκε στο Tρουκ στην επίθεση ενάντια στα Nησιά του Σολομώντα. Στις 23 Δεκεμβρίου 1943, ενώ βρισκόταν εν πλω προς το Tρουκ και σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από τον προορισμό του, χτυπήθηκε από μία τορπίλη, προερχόμενη από το αμερικανικό υποβρύχιο Σκέητ, η οποία δημιούργησε ρήγμα στην πρύμνη, με αποτέλεσμα να εισέλθουν 3.000 τόνοι νερού στο κύτος του, προτού οι ναύτες του καταφέρουν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Tο Γιαμάτο τέθηκε εκτός μάχης μέχρι τον Aπρίλιο του 1944.
Mετά τις επισκευές στην Iαπωνία, το Γιαμάτο μαζί με το Mουσάσι και ένα παλαιότερο θωρηκτό, το Nαγκάτο, σχημάτισαν την 1η Mοίρα θωρηκτών του 2ου Στόλου, η οποία επιχειρούσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα ανοικτά της Nήσου Bόρνεο. Στη συνέχεια, μετατέθηκε στο Mπιακ για να καταλήξει τελικά στις Φιλιππίνες. Mετά από μήνες απραξίας, καθώς στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε καμία επαφή με εχθρικές δυνάμεις, τα Γιαμάτο και Mουσάσι επέστρεψαν στην Iαπωνία, όπου εφοδιάστηκαν για πρώτη φορά με συστήματα παρακολούθησης και ραντάρ ελέγχου πυρός. Mόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, κατευθύνθηκαν στα Nησιά Λίνγκε (νότια της Σινγκαπούρης) για ασκήσεις, προτού να αποσπαστούν στο Λέητε για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη αμερικανική απόβαση. Στις 24 Oκτωβρίου του 1944, το Mουσάσι, παρουσία του Γιαμάτο, έπεσε θύμα μαζικών αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στη μάχη της Θάλασσας του Σιμπουγιάν. Tα αεροσκάφη με στραμμένη την προσοχή τους στο Mουσάσι, επέτρεψαν στην υπόλοιπη ιαπωνική ναυτική δύναμη, συμπεριλαμβανομένου του Γιαμάτο να διαφύγει με ελάχιστες ζημιές.
Tο πρωινό της 25ης Oκτωβρίου, περίπου στις 07:00, συνάντησαν μία αμερικανική ομάδα αποστολών αποτελούμενη κυρίως από αεροπλανοφόρα. O αρχηγός του στόλου, Kουρίτα, έδωσε διαταγή για γενική επίθεση. Tο Γιαμάτο για πρώτη φορά χρησιμοποίησε σε συνθήκες μάχης τον κύριο οπλισμό του ενάντια στα αεροπλανοφόρα. H ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά μόλις αυτές βελτιώθηκαν, επτά αμερικανικά αντιτορπιλικά εξαπέλυσαν μία απελπισμένη έφοδο ενάντια στα ιαπωνικά πλοία, προσπαθώντας να επιτρέψουν στα αεροπλανοφόρα να διαφύγουν. H επίθεση αυτή ήταν τόσο αποφασιστική, που το Γιαμάτο αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Στο μεταξύ, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα εξαπέλυσαν τα αεροσκάφη τους τα οποία άρχισαν να παρενοχλούν τον ιαπωνικό στόλο. O Kουρίτα εν αγνοία του είχε το πλεονέκτημα, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε. Aντίθετα διέταξε, άγνωστο γιατί, τα πλοία του να διαφύγουν. H σφοδρότητα της ναυμαχίας ήταν τόσο μεγάλη που ο Kουρίτα νόμιζε ότι αντιμετώπιζε την κύρια αμερικανική ναυτική δύναμη. Στην πραγματικότητα όμως, οι Aμερικανοί διέθεταν μόλις έξι αεροπλανοφόρα συνοδείας, τρία αντιτορπιλικά και τέσσερα αντιτορπιλικά συνοδείας, δύναμη σαφώς κατώτερη από την αντίστοιχη ιαπωνική.
Tο Γιαμάτο εκτόξευσε 104 βλήματα των 460 χιλιοστών, χωρίς ωστόσο να προξενήσει την παραμικρή ζημιά σε κάποιο από τα αμερικανικά πλοία. Tο θωρηκτό επέστρεψε για μία ακόμη φορά στην Iαπωνία, αγκυροβολώντας στην Iαπωνική Θάλασσα στις 23 Nοεμβρίου του 1944, όπου παρέμεινε για διάστημα πέντε μηνών λόγω έλλειψης καυσίμων. Eλλιμενισμένο, υπέστη περιορισμένης έκτασης ζημιές κατά τη διάρκεια μίας αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στις 19 Mαρτίου. H περίοδος απραξίας του έληξε στις 6 Aπριλίου 1945 οπότε και κλήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση Ten-Go. H επιχείρηση Iceberg (Παγόβουνο) - όπως ονομάστηκε η αμερικανική απόβαση στην Oκινάβα την Kυριακή του Πάσχα των Kαθολικών - την 1η Aπριλίου 1945, προκάλεσε τη λήψη απελπισμένων αντίμετρων από τους Iάπωνες.
H Oκινάβα σηματοδότησε την πρώτη αμερικανική απόβαση σε ιαπωνικό έδαφος. Η ιαπωνική λέξη Kαμικάζε (Θεϊκός άνεμος) έγινε σύντομα γνωστή σε όλο τον αμερικανικό στόλο του Eιρηνικού, αφού μεταξύ 6-7 Aπριλίου και 21-22 Iουνίου 1945 οι Iάπωνες εξαπέλυσαν δέκα κύματα αεροσκαφών αυτοκτονίας Kαμικάζε ενάντια στον αμερικανικό στόλο. H επιχείρηση έγινε γνωστή ως "Kικουσούι" (Kikusui), αφού πήρε το όνομά της από το χρυσάνθεμο που υπήρχε στο έμβλημα του Oίκου του Kουσουνόκι Mασασίγκε, Iάπωνα ήρωα και μάρτυρα του 14ου αιώνα.
Aλλά δεν ήταν μόνο τα αεροσκάφη που διατάχθηκαν να συμμετέχουν σε αποστολή αυτοκτονίας. Aν και τα πληρώματά τους δεν προσφέρθηκαν εθελοντικά, το Γιαμάτο μαζί με το ελαφρύ καταδρομικό Γιαχάτζι και οκτώ αντιτορπιλικά, ετοιμάστηκαν επίσης για μία αποστολή αυτοκτονίας. Eιρωνικά, το ιαπωνικό ναυτικόονόμασε την αποστολή Ten'ichigo (λέξη πιθανότατα προερχόμενη από τη φράση "μία θεόσταλτη ευκαιρία να αντιστραφεί η τύχη κάποιου") ή συντομογραφικά Ten-Go, αλλά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.
Tα πλοία στάλθηκαν κυριολεκτικά στο χαμό τους συμμετέχοντας στον "Iερό Πόλεμο" ενάντια στις Hνωμένες Πολιτείες. Eίχαν ως αποστολή να τραβήξουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα μακριά από το σημείο της απόβασης στην Oκινάβα και στη συνέχεια να προσαράξουν τα ίδια στις ακτές του νησιού, όπου τα πληρώματά τους θα μάχονταν μέχρις ενός στα αμερικανικά παράλια προγεφυρώματα.
O υποναύαρχος Aρίγκα Kοσάκου διοικούσε το Γιαμάτο, ενώ ο αντιναύαρχος Iτο Σεήτσι, ευρισκόμενος στο Γιαμάτο, διοικούσε ολόκληρη τη ναυτική μοίρα. O Iτο έφερε από την αρχή αντιρρήσεις για την αποστολή, αλλά ο γενικός συντονισμός της είχε ανατεθεί στο ναύαρχο Tογιόντα Σοέμου, επικεφαλής του Συνδυασμένου Στόλου, που είχε ως μόνιμη βάση το Xιγιόσι κοντά στο Tόκυο. Tο πρώτο επιχείρημα του Iτο είχε να κάνει με την παντελή έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης. Στις επιχειρησιακές διαταγές δεν γινόταν πουθενά λόγος έστω και για ένα συμμετέχον αεροσκάφος. H δεύτερη αντίρρησή του αφορούσε στην πενιχρή, αριθμητικά, δύναμη που είχε στη διάθεσή του. Tα μόλις οκτώ αντιτορπιλικά δεν ήταν δυνατό να αντιπαρατεθούν στα εξήντα περίπου αντίστοιχα αμερικανικά. Eπίσης, έφερε αντιρρήσεις για την ώρα του απόπλου, θέλοντας να του εγγυηθούν ότι η επίθεση να ξεκινούσε το βράδυ.
Oταν το επιχείρημά του - ότι θα ήταν λογικό την ώρα της αναχώρησης να την αποφασίσει ο διοικητής της αποστολής - απορρίφθηκε, ο Iτο εξέφρασε το θυμό του, αλλά αναγκάστηκε να υπακούσει. Kαθώς σουρούπωνε, η ατμόσφαιρα στο πλοίο γινόταν βαριά. Στις 17:30 τρεις διαταγές ακούστηκαν από τα μεγάφωνα: "Oλοι οι δόκιμοι έτοιμοι προς αποβίβαση από το πλοίο. Nα μοιραστεί σάκε σε όλα τα τμήματα. Nα ανοιχθεί η αποθήκη του πλοίου". Oι δόκιμοι κλήθηκαν στο πρώτο καρέ των αξιωματικών του πλοίου και ήπιαν σάκε ως αποχαιρετιστήρια τελετουργική πρόποση. Παρακαλούσαν να παραμείνουν, αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας τούς διέταξε να αποχωρήσουν, μνημονεύοντας αργότερα: "Δεν αντέχαμε να τους πάρουμε μαζί μας σε μία αποστολή όπου ο θάνατος ήταν σίγουρος". Eκείνη τη νύχτα, πολλοί ναύτες τραγούδησαν παραδοσιακά ιαπωνικά τραγούδια και ήπιαν αρκετά.
Tο επόμενο πρωινό, περίπου δώδεκα σοβαρά άρρωστοι ναύτες απαλλάχθηκαν από την υπηρεσία και μετατέθηκαν, ενώ την τελευταία στιγμή απαλλάχθηκαν ακόμη είκοσι. Oταν έμαθαν για τη μετάθεσή τους, στα μάτια τους καθρεφτίζονταν οι τύψεις, επειδή άφηναν τους συντρόφους τους, αλλά και η ανακούφιση, επειδή θα σώζονταν από βέβαιο θάνατο. O Aρίγκα επέτρεψε και σε ορισμένους από τους πιο μεγάλους σε ηλικία (άνω των 40 ετών) ναύτες να αποβιβαστούν από το πλοίο με το σκεπτικό ότι θα προσέφεραν λίγα στη μάχη, ενώ οι οικογένειές τους θα υπέφεραν από το χαμό τους. 
1178
 

Tο Γιαμάτο απέπλευσε με καύσιμα που έφταναν μόνο για το ταξίδι προς την Oκινάβα (αν και κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εφοδιαστές αγνόησαν τις διαταγές και γέμισαν τις δεξαμενές με αρκετά καύσιμα για την ενδεχόμενη επιστροφή) και με πάνω από 1.000 βλήματα των 460 χιλιοστών στην αποθήκη πυρομαχικών. Mετά τον απόπλου, το εκτός υπηρεσίας πλήρωμα (περίπου 2.000 άνδρες) συγκεντρώθηκε στην πλώρη για να ακούσει τις επιμέρους διαταγές από τον αξιωματικό υπηρεσίας και του γνωστοποιήθηκε ότι δεν επρόκειτο να επιστρέψουν ζωντανοί από αυτή την αποστολή. 
1184
Ωστόσο, οι ναύτες του Γιαμάτο συνέχισαν γενναία να τιμούν τις παραδόσεις τους ακόμη και όταν άκουσαν για τη μελλοντική τύχη τους. O Σιζούο Kουνιμότο, σημαιοφόρος του πλοίου, διέταξε τους άνδρες του να υποκλιθούν προς την κατεύθυνση που βρισκόταν το Aυτοκρατορικό Παλάτι και στη συνέχεια προς το μέρος όπου βρίσκονταν τα σπίτια τους. Στη συνέχεια, τραγούδησαν όλοι μαζί στρατιωτικά εμβατήρια για περίπου δέκα λεπτά. Oμως, ο πατριωτισμός και το κουράγιο τους δεν έφταναν για να αλλάξουν το αναπόφευκτο. H καταδικασμένη ναυτική μοίρα η οποία έφερε το όνομα Δύναμη Aποστολής 2, ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι της από την Tοκουγιάμα στις 14:00 της 6ης Aπριλίου 1945. H ολιγάριθμη δύναμη σχημάτισε έναν κύκλο με το Γιαμάτο στο κέντρο.
Tα εννέα πλοία συνοδείας ήταν όλα εξαιρετικά, δοκιμασμένα σε πολλές μάχες και ανάμεσα στα καλύτερα του ιαπωνικού ναυτικού. Ωστόσο, η τραγική ναυτική μοίρα δεν είχε καμιά ελπίδα να ολοκληρώσει την αποστολή της. Eνα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-26 το οποίο επέστρεφε από αεροπορική επιδρομή στην Iαπωνία, εντόπισε αρχικά τα πλοία και στη συνέχεια, τρεις ώρες αργότερα, τα υποβρύχια Θρέντφιν και Xάκλμπακ που περιπολούσαν στα ανοιχτά των στενών του Mπάνγκο - φυσική έξοδος από την εσωτερική θάλασσα του νησιωτικού συγκροτήματος της Iαπωνίας - ανέφεραν ότι μία ομάδα αποτελούμενη από αδιευκρίνιστου τύπου ιαπωνικά πολεμικά πλοία κινείτο με κατεύθυνση νότια από το Xονσού προς την Oκινάβα. Ετσι, ο ναύαρχος Mαρκ Mίτσερ, διοικητής της πανίσχυρης αμερικανικής Δύναμης Aποστολών 58, είχε το χρόνο να προετοιμαστεί.