MENU

Το φιλόδοξο σχέδιο διάσπασης της Καλιφόρνια σε 6 κράτη – Ένα μοντέλο για το μέλλον;

Η επαναστατική ιδέα της Αμερικής ήταν αυτή της «αυτο-διακυβέρνηση. Όπως επισημάνθηκε πρόσφατα σε..
ένα ακαδημαϊκό έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το 
 Princeton και Northwestern, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταλλαχθεί σε τίποτα λιγότερο από μια ολιγαρχία. Στην πραγματικότητα, η μελέτη κατέδειξε ότι η βούληση του λαού έχει ουσιαστικά μηδενική επίπτωση στη νομοθεσία.
Αιώνες πριν, η ιδέα της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» στην οποία οι άνθρωποι εκλέγουν τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους έμοιαζε σαν μια λογική λύση σε κάθε πρόβλημα. Ουσιαστικά πληροφορίες και συμφέροντα μεταβιβάζονταν από το ένα μέρος στο άλλο, και έτσι έπρεπε να εμπιστευτείτε κάποιον ώστε να διαπραγματευτεί ουσιαστικά για σας σε θέματα εθνικής σημασίας. Επιπλέον, σε μια εποχή που οι αποστάσεις δεν είχαν εκμηδενιστεί , η «συγκεντρωτική εξουσία» δεν ήταν μόνο πιο αποτελεσματική, αλλά φαινόταν σαν να ήταν ο μόνος τρόπος. Ως εκ τούτου, τα πράγματα έγιναν εξαιρετικά «συγκεντρωτικά», τόσο πολύ έτσι ώστε όλα έχουν πλέον μεταμορφωθεί σε μια παγκόσμια ολιγαρχία που κατέχει σχεδόν απόλυτη εξουσία. Εν τω μεταξύ, τα δισεκατομμύρια των πολιτών δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο στις υποθέσεις που διέπουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα είναι οικονομικά ασφαλείς, αν θα κατέχουν οποιεσδήποτε πολιτικές ελευθερίες σε όλα ή αν θα καταλήγουν στη φυλακή για ένα εύρος μη βίαιων «εγκλημάτων».
Με τα απίστευτα εργαλεία που τώρα υπάρχουν, κυρίως χάρη στο Διαδίκτυο, δεν έχουμε πλέον την ανάγκη συγκεντρωτισμού της κυβέρνησης. Ούτε χρειαζόμαστε πραγματικά τους εκπροσώπους να ψηφίσουν επί των θεμάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα θέματα που αφορούν τη ζωή μας. Όπως κάθε Αμερικανός αντιλαμβάνεται, η ποικιλομορφία των πολιτιστικών, οικονομικών, πολιτικών και συναισθημάτων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε όλη τη γη. Δεν είναι μόνο οι προφανείς, όπως οι διαφορές μεταξύ των «βόρειων» και «νότιων», αλλά μεγάλες αποκλίσεις υπάρχουν στο εσωτερικό του κράτους. Για παράδειγμα, το Ώστιν δεν έχει καμία σχέση με το υπόλοιπο Τέξας, και η περιοχή του Ντένβερ / Boulder όπου ζω είναι πολύ διαφορετική από το υπόλοιπο Κολοράντο. Τα παραδείγματα είναι απλά πάρα πολλές για να κατηγοριοποιηθούν, αλλά έχω την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση, και θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν τα πιο σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή τους σε τοπικό επίπεδο (με την εξαίρεση σε προφανή πράγματα, όπως η βία ή επιθετικότητα).
Αρχική ιδέα των ιδρυτών περί «πολλών» Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιπροσωπεύονται τα διάφορα ιδανικά και να εκφράζονται με ποικίλους τρόπους, είναι κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πλέον καλύτερα χαρακτηριστικά του έθνους μας. Αλλά γιατί να σταματήσουμε εκεί; Γιατί να μην επιτραπεί σε διαφορετικές περιοχές και δήμους να αποσπαστούν ακόμη περισσότερο σε ένα πολύ πιο αυτόνομο είδος από ό, τι έχουμε σήμερα;
Φυσικά, πολλοί άνθρωποι θα απαντήσουν, τι αφορά αυτό την σκλαβιά που ζούμε; Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αποστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε φαινομενικά επιλυθεί μέσω μιας αιματηρής σύγκρουσης δεδομένων των οικονομικών συμφερόντων στο νότο . Ωστόσο αποφασίστηκε ότι ένας πόλεμος ήταν αρκετός, και έτσι αυτή η φρικτή πρακτική αντιμετωπίστηκε σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, μέσα από βίαιες συγκρούσεις. Ελπίζω ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά ως είδος ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε μια παγκόσμια συμφωνία ότι ορισμένα πράγματα είναι παράνομα παντού. Η δουλεία, η δολοφονία, ο βιασμός, κλπ. Εκτός από αυτά (και άλλα) προφανείς κακά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, ότι η αποκεντρωμένη νομοθεσία φαίνεται να έχει νόημα. Αν και διαφωνώ έντονα με την «παγκόσμια κυβέρνηση» ,ωστόσο μια παγκόσμια συναίνεση σχετικά με ορισμένα πράγματα που μπορούμε να συμφωνούμε όλοι ως κατακριτέα οπουδήποτε στη γη, φαίνεται απόλυτα λογική ιδέα.
Με αυτό κατά νου, ο άνθρωπος που αγόρασε πρόσφατα το σύνολο 30.000 Silk Road Bitcoins από τους Ομοσπονδιακούς πρότεινε να χωριστεί η Καλιφόρνια σε έξι ξεχωριστά μέρη. Το μέτρο έχει ήδη συλλέξει «πολύ περισσότερες από 800.000 υπογραφές» που απαιτείται για να κατατεθεί προς ψήφιση στην κυβέρνηση.
Όπως το Χόλιγουντ όσο και το Μανχάταν, το Silicon Valley βρίσκεται σε μια μοναδική θέση στην αμερικανικό πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον. Σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές, ωστόσο, οι πιο ιδιοσυγκρασιακές πολιτικές πεποιθήσεις της κοιλάδας την έχουν οδηγήσει σε απόσχιση, πιο χαρακτηριστικά η αγροτική ενδοχώρας ,που οι πολίτες αισθάνονται ήδη ότι έχουν αποκοπεί από καθαρή φυσική απομόνωση. Αυτή η φλυαρία κατέληξε σε ένα μέτρο, που φαίνεται ότι είναι ο καταλυτικός παράγοντας για να χωρίσει Καλιφόρνια σε έξι χωριστά κράτη, εκ των οποίων Silicon Valley θα είναι ένα.
Η πρωτοβουλία αυτή οργανώθηκε και χρηματοδοτείται από ένα μέλος της ελίτ της Silicon Valley .Ενώ φαινομενικά αυτό το σχέδιο πρόκειται να κάνει όλη την πολιτεία των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων πιο εύκολή στη διακυβέρνηση , πολλοί μιλούν για την αυξημένη πολιτική επιρροή που θα έρθει πιθανότατα στα χέρια του από το διαχωρισμό των κρατών ,αφου ουσιαστικά θα είναι τεράστιο κόλπο. Αλλά με το Silicon Valley πίσω από αυτό, οι πιθανότητες αυτής της προσπάθειας να φτάσουν στην κάλπη δεν είναι αμφισβητήσιμες . Σε αντίθεση με τους περισσότερους επίδοξους επαναστάτες, το Silicon Valley έχει μια μακρά ιστορία , λαμβάνοντας καινοτόμες ιδέες. Έχει επίσης μια φαινομενικά ατελείωτη ροή χρημάτων που, σε συνδυασμό με μεγάλες δόσεις εφευρετικότητας και αναίδειας, δίνουν τα καύσιμα που χρειάζονται οι ιδέες για να απογειωθούν.
Ο Tim Draper, που οδηγεί αυτή την πρωτοβουλία αυτή, είναι γνωστός για τους θεατρινισμούς του. Μια φορά μάλιστα φόρεσε ένα κοστούμι Captain America σε ένα εξώφυλλο περιοδικού. Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος αγόρασε σχεδόν 30.000 bitcoins σε πλειστηριασμό από στις ΗΠΑ όταν οι αρχές τα είχαν κατασχεθεί από την online μαύρη αγορά του Silk Road. Με λίγα λόγια, αυτό είναι ακριβώς το είδος του άντρα με το χρόνο, το χρήμα, και την ιδιοσυγκρασία για να ωθήσει μια αυτό το τρελό μέτρο προς ψήφιση.
«Το δώρο μας στην Καλιφόρνια είναι αυτό. Είναι μια ευκαιρία. Μια επιλογή», δήλωσε ο Draper σε συνέντευξη Τύπου χθες, όπου ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία είχε συγκεντρώσει πολύ περισσότερες από 800.000 υπογραφές που απαιτούνται για να τεθεί προς ψήφιση. «Εμείς λέμε, χωρίστε μία αποτυχημένη κυβέρνηση σε έξι σπουδαία κράτη.»
Η εκστρατεία υπέρ του μέτρου υποστηρίζει ότι έξι κράτη μέλη θα σημάνει έξι πολιτειακές κυβερνήσεις, που θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις τοπικές ανάγκες, παρά την περίπλοκη διαδικασία της οργάνωσης ενός κράτους με έκταση 158.000 τετραγωνικά μίλια.
Και γιατί να μην θέλουν οι κάτοικοι του Silicon Valley να ελευθερωθούν; Μέσα από το πρίσμα της δικής του ευαισθησίας τουλάχιστον, η Καλιφόρνια έχει το χειρότερο είδος κατεστημένου, με αρχαία και αναποτελεσματικά θεσμικά όργανά, βυθισμένη σε παλιούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ένα μονοπώλιο που μένει στην εξουσία μέσω της χειραγώγησης. Αυτό δεν είναι καινοτομία. Κρατώντας πάνω στην ιδέα μιας ενιαίας Καλιφόρνια ,ένας παράλογος συναισθηματισμός, μια δέσμευση για το παρελθόν που στηρίζεται στη λογική ότι κάποιοι τεμπέληδες δεν μπορούν να εξετάσουν κάποιες καταστάσεις. Ο χωρισμός της Καλιφόρνια είναι ακριβώς το είδος της «διαταραχής» που διεγείρει την κάθε καπιταλιστική φαντασία. Στην πορεία, το νέο κράτος της Silicon Valley-το οποίο θα εκτείνεται από το Σαν Φρανσίσκο στο Μοντερέι-θα μπορούσε πιο εύκολα να διαχωρίσει το μεγάλο πλούτο της από τις φτωχότερες περιοχές του κράτους.
Η χρήση «hacker» έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί μια αδέξια κίνηση για τη στρατηγική της πολιτικής διαδικασίας, η οποία βασίζεται περισσότερο στο ρεαλισμό από τον ιδεαλισμό. Προτού η Καλιφόρνια χωριστεί επίσημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ , το υφιστάμενο κρατικό νομοθετικό σώμα θα πρέπει ακόμη να αλλάξει, το οποίο είναι απίθανο να γίνει για μια σειρά από λόγους, που αν μη τι άλλο είναι και τα φορολογικά έσοδα που χάνονται από την απόσχιση του Silicon Valley. το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει ό, τι θα ισοδυναμούσε με τη διάλυση της δικής του εξουσίας με τη χορήγηση δώδεκα γερουσιαστών αντί των δύο που υπάρχουν.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να καταστήσω σαφές πως δεν νομίζω αυτό να θα γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι η αποκέντρωση θα συμβεί για πρώτα στις οικονομικές και τεχνολογικές περιοχές και μετά σε πολιτικό επίπεδο. Οι λόγοι για αυτό θα είναι προφανείς.
Βλέπουμε ήδη ότι η αποκέντρωση έχει ξεκινήσει σε πολλούς τομείς παραγωγής . Ροή πληροφοριών, το νόμισμα (Bitcoin), οι μεταφορές (Uber, lyft) και οι μεταποίησης (3D-printing). Όταν η πολιτική διαδικασία καταρρεύσει πλήρως στη Δύση, θα εξετάσουμε την αποκέντρωση και σε άλλους τομείς και στην πολιτική.
Πιστεύω ότι το σημερινό υπερβολικά συγκεντρωτικό πρότυπο που παρασιτικά περιβάλλει τον πλανήτη, θα βιώσει μια σειρά από θεαματικές καταρρεύσεις κατά τα επόμενα χρόνια που θα κάνει το 2008 να μοιάζει απλή πρόβα. Δεδομένου ότι το σύστημα καταρρέει με τα δικά του όπλα , θα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο μας με ένα νέο τρόπο που θα εξυπηρετήσει καλύτερα την ανθρωπότητα. Αυτό το νέο πρότυπο θα αποτελείται από την ελευθερία μέσω της αποκέντρωσης που στην πραγματικότητα, έχει ήδη αρχίσει.
MICHAEL KRIEGER| LIBERTY BLITZKRIEG
Απόδοση-Μετάφραση Αναστασία Καρδιανού
Αποκλειστικά για το Hellasforce
Πηγή: Hellasforce