MENU

"Βόμβα" Βαρουφάκη στην Corriere della Sera: Εκλογές ή δημοψήφισμα για το ευρώ, αν δεν συμφωνήσουμε στις Βρυξέλλες!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ή διεξαγωγής δημοψηφίσματος αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης
σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι για την ελληνική ανάκαμψη χρειάζονται «γερά θεμέλια, τα οποία θα προέρχονται από μια συμφωνία με την Ευρώπη». 


Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ακόμα και χωρίς συμφωνία η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει και τόνισε: 

«Η μεγάλη μας δύναμη είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τον λαό. Εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά προβλήματα. Όμως δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας, όπως έχω πει και στον πρωθυπουργό. Μπορούμε να επιστρέψουμε σε εκλογές, μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα». 

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για… σιωπή προς το παρόν από τους Ευρωπαίους εταίρους στις προτάσεις με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε στον Eurogroup. 

«Η Ευρώπη προχωρά μέσω της αδράνειας, είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία. Όταν επιπλέον η αλλαγή προέρχεται από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, κυριαρχεί ο φόβος πως πίσω της κρύβεται κάτι ύποπτο», είπε. 

Σχολιάζοντας την στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών την χαρακτήρισε «πολύ πειθαρχημένη» και πρόσθεσε ότι «το 2012, σε μία κατάσταση παρόμοιας κρίσης, αλλά με συντηρητική κυβέρνηση, η ΕΚΤ ήταν ευέλικτη, είχε ενισχύσει χωρίς προβλήματα τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εκδίδει βραχυπρόθεσμούς τίτλους. Αντιθέτως, η ΕΚΤ τώρα έχει περιορίσει αρκετά το περιθώριο δράσης μας». 

Όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. «Για τα υπόλοιπα βλέπουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο δάνειο. Το πλάνο που προτείνουμε στους εταίρους μας είναι να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μειωθεί η ανθρωπιστική κρίση», είπε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ στην ερώτηση για ένα ενδεχόμενο Grexit απάντησε: 

«Δεν θα έρθει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα αν μιλάμε συνέχεια για Grexit. Είναι μια δηλητηριώδης συζήτηση. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι οι γερές βάσεις και μια συμφωνία με την Ευρώπη».