MENU

Ο κύβος ερρίφθη: Η Βρετανία ενεργοποιεί το άρθρο 50 και αποχαιρετά την Ε.Ε. – Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Ευρωζώνης είναι γεγονός

Ο κύβος ερρίφθη. Η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βάζει στα θεμέλια της μία νάρκη έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί και να διαλύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα,
 με την αρχή να γίνεται πιθανότατα από τη ζώνη του ευρώ. Ήδη, οι τέσσερις χώρες που συνεδρίασαν στις Βερσαλλίες αποφάσισαν Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει.

Τη διάλυση της Ευρωζώνης ίσως να επιταχύνει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. κι αυτό γιατί αφενός θα προκαλέσει οικονομική επιβάρυνση στις άλλες χώρες, αφετέρου γιατί όσοι έσπευσαν να προβλέψουν πώς με το Brexit θα καταρρεύσει η λίρα ή οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα οφέλη για την Γηραιά Αλβιώνα έπεσαν έξω.

Αντί επιχειρήσεις να φεύγουν μάλλον θα θέλουν να πάνε στη Βρετανία και αυτό γιατί η χώρα θα υιοθετήσει άλλους κανονισμούς στη φορολογική βάση των επιχειρήσεων. Θα έχει επίσης η Βρετανία τη στήριξη των ΗΠΑ, αφού με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις και τους οικονομικούς τους δεσμούς.



Σήμερα, στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας πραγματοποιείται συζήτηση και αμέσως μετά ψηφοφορία για την τροπολογία στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους Ευρωπαίους μετανάστες. Αν η έκβαση είναι αυτή στην οποία ποντάρει η Τερέζα Μέι, να περάσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή δίχως διορθώσεις, η επιστολή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που οδηγεί τη Βρετανία στην έξοδο, θα σταλεί από την πρωθυπουργό αμέσως μετά.

Ωστόσο, τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων έχουν καταστήσει σαφές στην Βρετανίδα πρωθυπουργό πώς αν επιμείνει στη σκληρή γραμμή θα πρέπει να είναι και προετοιμασμένη, με επεξεργασμένο σχέδιο Β, για παν ενδεχόμενο ώστε να μη βρεθεί η Βρετανία, ανοχύρωτη σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και με την Βρετανία αποφασισμένη να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ορισμένες να ανήκουν και σε αυτές που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο των Βερσαλλιών μετρούν τις ζημιές τους.

Συγκεκριμένα, σε μυστικό non paper, το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα El Pais, η ισπανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει την οικονομία της έως και 4 δισ. ευρώ, εκτός των επιπλέον πληρωμών που θα κληθεί να καταβάλλει ώστε να κλείσει την τρύπα του 15% στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό που θα προκαλέσει η αποχώρηση της Βρετανίας.



Αυτός είναι και ο λόγος που αναλυτές κρίνουν ως αξιόπιστες τις πληροφορίες ότι Βρετανία και Ισπανία έχουν παρασκηνιακά συμφωνήσει ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της Ε.Ε. μια μη σκληρή συμφωνία αποχώρησης. Παράλληλα, οι πληροφορίες φέρουν το Λονδίνο να τα έχει βρει ως προς αυτό και με την κυβέρνηση της Πολωνίας κι ότι η Τερέζα Μέι έχει συμφωνήσει να καλύπτει οικονομικά το ποσοστό επιδοτήσεων προς την χώρα αυτή, έως το 2019.

Επίσης, η Αυστρία ζήτησε από την Ε.Ε. να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό της ύψους 14 δισ. ευρώ το χρόνο λόγω του Brexit με μέτρα λιτότητας. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προτείνει μεταξύ των άλλων μείωση του αριθμού των Επιτρόπων από 14 στους 7. Γενικά, εμπειρογνώμονες του υπουργείου του συστήνουν να μειωθούν οι δαπάνες προσωπικού αλλά και γενικότερα κατά 12,8%.

«Αντί να αυξηθούν οι εισφορές χωρών που πληρώνουν ήδη περισσότερα από όσα παίρνουν από τα κοινοτικά ταμεία, να μειωθεί ο προϋπολογισμός στο ποσοστό συνεισφοράς των Βρετανών» αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο. Σε μερικές εβδομάδες η Αυστρία θα παρουσιάσει και επίσημα την πρότασή της.

Το Brexit λοιπόν έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ισπανία, ενδεχομένως και η Ιταλία, και φέρνει πιο κοντά τη διάλυση της Ευρωζώνης. Αν δε επιμείνει η Γερμανία στη σκληρή γραμμή και στην πολιτική της λιτότητας το στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την ξέρουμε σήμερα δεν θα υπάρχει.