MENU

Η NASA ανακάλυψε οξυγόνο στον πλανήτη Άρη

Σε έρευνά της στον πλανήτη Άρη, η διαστημική υπηρεσία ανακάλυψε ατομικά μόρια οξυγόνου, μετά από 40 χρόνια εξερεύνησης του πλανήτη.
 Η αποκάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από την διαστημική υπηρεσία, της οποίας ο στόχος είναι να στείλει ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη, το 2030.
Το μοριακό στοιχείο βρέθηκε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη, κοινώς γνωστή και ως μεσόσφαιρα. «Η ποσότητα του οξυγόνου στον Άρη, είναι ακόμα δύσκολο να μετρηθεί», αναφέρει η επιστήμονας Πάμελα Μάρκουμ (Pamela Marcum).

Για δεκαετίες, οι ερευνητές δυσκολεύονταν να δουν με ακρίβεια το σύμπαν, λόγω της πυκνότητας και της υγρασίας των ουρανών, σύμφωνα με το RT. «Για να παρατηρήσουμε τα μήκη κύματος του ατομικού οξυγόνου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα, στην προκειμένη περίπτωση ένα φασματόμετρο», αναφέρει η Μάρκουμ.

Οι ερευνητές της NASA, δεν έχουν δώσει ακόμα ακριβή στοιχεία, σχετικά με το πόσο ατομικό οξυγόνο βρίσκεται στην Αρειανή μεσόσφαιρα, αλλά πιστεύουν ότι ήταν περίπου το μισό από αυτό που περιμένουν.

Ωστόσο, αυτή η ποσότητα, θεωρείται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβολές στην ατμόσφαιρα.