Είναι τόσο μικρό όσο ένας κάδος στην γειτονιάς σας, έχει πλάτος όσο περίπου μία μηχανή μεγάλου κυβισμού, καίει μόνο ένα ευρώ
ανά 100 χιλιόμετρα και φορτίζει σε συνηθισμένη πρίζα σούκο σπιτιού…
ανά 100 χιλιόμετρα και φορτίζει σε συνηθισμένη πρίζα σούκο σπιτιού…
Όχι, δεν πρόκειται για αστείο με μπόλικη φαντασία, αλλά για το ενεργειακό αυτοκίνητο που έχει κλέψει όλες τις εντυπώσεις στην πρόσφατη 82η Διεθνή ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Το ελληνικής τεχνολογίας Ecocar που παρασκευάζεται σε τεράστια μονάδα παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Κίνα, έχει αποσπάσει ήδη θετικότατες κριτικές από τους λάτρεις της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Tο Ecocar είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό διθέσιο αυτοκίνητο πόλης, με συσσωρευτές (μπαταρίες), ελεγκτές και ηλεκτρικά υποσυστήματα ελληνικής τεχνογνωσίας, που αναμένεται να κυκλοφορεί μαζικότερα στην ελληνική κι ευρωπαϊκή αγορά το 2018.
Παρότι έκανε το ντεμπούτο του μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της 82ης Διεθνούς ‘Εκθεσης Θεσσαλονίκης, έχει ήδη «ανέλπιστο αριθμό παραγγελιών», αλλά και αρκετές πωλήσεις, που πραγματοποιήθηκαν πριν καν περάσει την έξοδο του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού της ΔΕΘ-Helexpo AE, για να βγει επισήμως στους δρόμους.
Ηδη έχουν ταξινομηθεί δύο μοντέλα του ελληνο-κινεζικού οχήματος, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί για κυκλοφορία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η διαδικασία έκδοσης των αδειών ανατέθηκε σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο, γιατί όπως παρατηρεί o Γιώργος Καζαντζίδης, υπεύθυνος της εταιρίας Ecosun, που εμπλέκεται στη δημιουργία του από ελληνικής πλευράς, «γνωρίζαμε ότι αν απευθυνόμασταν στην Ελλάδα, για να βγάλουμε πρώτοι στη χώρα και την Ευρώπη τις εγκρίσεις, το όλο πράγμα δεν θα γινόταν έτσι απλά. Με την ευρωπαϊκή έγκριση μπορέσαμε και προχωρήσαμε πολύ πιο γρήγορα».
«Το Ecocar σίγουρα δεν θα βάλει "φωτιά" στην άσφαλτο, αλλά θα κάνεις τη δουλειά σου αξιοπρεπέστατα με αυτό, με χαμηλό κόστος και με φιλικότητα προς το περιβάλλον. Με μια μικρή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δε, μπορεί να γίνει εντελώς μηδενικό το κόστος λειτουργίας του» σημειώνει ο κ. Καζαντζίδης.