MENU

Κανένας υπολογιστής δεν είναι πλέον ασφαλής!!

Κάποια από τα πιο ευαίσθητα αρχεία, μυστικά έγγραφα και δεδομένα εθνικής σημασίας αποθηκεύονται σε υπολογιστές που δεν συνδέονται ποτέ..
στο ίντερνετ. Η πρακτική αυτή θεωρούταν μέχρι τώρα μια ασφαλής λύση για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων… Είναι όμως;
Σύμφωνα με την Βρετανική Daily Mail, που σε δημοσίευμά της επικαλείται δηλώσεις επιστημόνων του Ισραηλινού Πανεπιστημίου του Μπέν Γκούριον, κανείς υπολογιστής δεν είναι πλέον ασφαλείς, διότι οι κακοποιοί του διαδικτύου έχουν βρει τον τρόπο να επιτίθενται ακόμα και σε υπολογιστές χωρίς σύνδεση.
Οι ερευνητές του Ισραηλινού πανεπιστημίου δημιούργησαν ένα νέο λογισμικό που αξιοποιεί τα χτυπήματα του πληκτρολογίου του υπολογιστή, προκειμένου να μεταδίδει πληροφορίες μέσω της μεσαίας ραδιοσυχνότητας που εκπέμπεται από την κάρτα γραφικών ενός οικιακού υπολογιστή.
Τα δεδομένα προσλαμβάνονται από κινητό τηλέφωνο, που είναι εφοδιασμένο με δέκτη για να λαμβάνει ραδιοφωνικό σήμα.
Για το πείραμα αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια συσκευή Samsung Galaxy S4 και υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη υποκλοπή μπορεί να συμβεί εν πλήρη άγνοια των χρηστών ενός υπολογιστή, με την προϋπόθεση όμως να έχει εγκατασταθεί το σχετικό λογισμικό.
Ο παραλήπτης των δεδομένων μπορεί να λαμβάνει σήμα ακόμα και αν βρίσκεται σε απόσταση από την πυγή, καθώς τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι πρέπει να βρεθεί μία νέα μέθοδος προστασίας των δεδομένων που αποθηκεύονται σε ασφαλή δίκτυα, καθώς η ανακάλυψή τους αποκάλυψε ένα κενό ασφάλειας στις μέχρι τώρα μεθόδους θωράκισης των κλειστών δικτύων.