MENU

Mε δύο άσσους κι ένα εφτάρι-είπαμε "ρέστα" και...

Καθίσαμε στο τραπέζι της πόκας με 200 ευρώ στην τσέπη, ενώ οι αντιπαλοί μας είχαν 1 δις ευρώ στην διάθεσή τους.
Παίζαμε κούκο μονό και στον τελευταίο γύρο βρεθήκαμε με 2 άσσους και ένα 7αρι στο χέρι. Κάτω ανοιχτά χαρτιά ήταν 1 άσσος και δύο 7αρια. Για να μας νικήσουν έπρεπε να κρατάνε στο χέρι δύο 7αρια. Τους είπαμε ρέστα...και περιμένουμε...
Μ΄αυτήν την συναρπαστική αφήγηση ο έλληνας πολιτικός ηγέτης περιγράφει στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι" την τακτική της ελληνικής ομάδας στις αίθουσες των Βρυξελλών.
Αν σκεφθείτε ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά από 5 χρόνια Μνημονίου που κατάφερε να πετάξει έξω από τα υπουργεία την Τρόικα και να απειλεί να τους κερδίσει μέσα στην έδρα τους, στις Βρυξέλλες δεν είναι και μικρό επίτευγμα για 2 νέους πολιτικούς (τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο), οι οποίοι όμως είναι αποφασισμένοι για όλα και απίστευτα ψύχαριμοι.
Τόσο που έκαναν την Λαγκάρντ να παραδεχθεί:
 «Δουλεύουμε εντατικά και μας παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζαμε. Η διαδικασία είναι σκληρή και χρονοβόρα». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση Τσίπρα για κωλυσιεργία: «Δεν δίνουν πρακτικές λύσεις και κάνουν αντιπροτάσεις την τελευταία στιγμή. Γίνονται συνεχώς συζητήσεις. Η πρόοδος είναι πολύ αργή».
Για την ελληνική πρόταση ανέφερε ότι «δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και θα πρέπει να κοστολογηθεί» μέχρι αύριο. Οσον αφορά το χρέος είπε ότι «είναι στο τραπέζι», χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
Aυτή η παραδοχή από μέρους της ισχυρής κυρίας του ΔΝΤ είναι παραδοχή της υπεροχής των αντιπάλων της-τίποτε λιγότετο.
Όλα τα παιχνίδια της πόκας βασίζονται σε γύρους πονταρισμάτων βάσει των χαρτιών που έχει κάθε παίκτης στο χέρι του και των χαρτιών που βρίσκονται ανοιχτά ή κλειστά πάνω στο τραπέζι. Οι νικητήριοι συνδυασμοί είναι τα 3 ίδια φύλλα, το φούλ (3 + 2 ίδια φύλλα), η κέντα (σειρά φύλλων) και το χρώμα (φύλλα ίδιας σειράς – μπαστούνια, καρό, κούπες, σπαθιά).
 
Ο κούκος μονός παίζεται ως εξής>

Οι παίκτες παίρνουν από ένα φύλλο στα χέρια τους και στην συνέχεια ανοίγουν ένα- ένα τρία ανοιχτά φύλλα στο τραπέζι. Σε κάθε φύλλο που ανοίγει γίνεται ποντάρισμα. Στο τρίτο φύλλο, οι παίκτες παίρνουν ένα επιπλέον φύλλο στα χέρια τους πριν ποντάρουν. Στη συνέχεια ανοίγουν στο τραπέζι άλλα δύο φύλλα και γίνονται τα δύο τελευταία πονταρίσματα.
Το παιχνίδι λέγεται pas à volonté δηλαδή χωρίς επιλογή, υποχρεωτικά, λόγω του ότι οι παίκτες δεν έχουν δυνατότητα επιλογής ως προς τη χρήση των χαρτιών που έχουν στα χέρια τους.

Να σημειωθεί ότι από τα πέντε φύλλα που βρίσκονται στο τραπέζι, οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν το πολύ τρία για να δημιουργήσουν κάποιο συνδυασμό με τα φύλλα που έχουν στο χέρι τους.


Κούκος Μονός (Πας Αβολοντέ)
Φύλλα στο Τραπέζι: 5
Φύλλα Παικτών: 2
Γύροι Πονταρισμάτων: 5